lassenHeader
houtbewerken Header
speksteen Header
tiffany Header
metaal Header
previous arrow
next arrow

Het is bij dNB mogelijk op verschillende manieren glas te bewerken.

  • Glas-in-lood
  • Tiffany
  • Brandschilderen
  • Glasfusen

U kunt zelf kiezen of u tiffany, glas-in-lood of gebrandschilderd werk wilt maken. Voor het gebruik van de glasoven wordt een extra bijdrage gevraagd.

Ook “glasfusen” is mogelijk. Dit is het bij heel hoge temperatuur versmelten van verschillende stukken glas. Het aantal deelnemers is beperkt door de beschikbaarheid van de glasoven.

Metalen constructies worden veelal door lassen vervaardigd. Als u iets door lassen wilt maken, kunt u deze vaardigheid bij ons leren. U wordt hierbij deskundig begeleid. dNB beschikt over apparatuur voor elektrisch- en MigMag (CO2) lassen.

Voor het CO2-lassen wordt een extra bijdrage gevraagd. Lasstaven moet u ter plaatse afrekenen. Voor het maken van kleine metalen onderdelen zijn diverse handgereedschappen en een draaibank aanwezig. Materiaal voor constructies dient u zelf mee te brengen.

Op woensdagmiddag kunt u onder deskundige begeleiding gebruik maken van onze werkplaats om uw eigen werkstukken te maken. U brengt uw eigen materialen mee en neemt deze na de werkzaamheden ook weer mee naar huis. Bij dNB mogen geen half-afgewerkte werkstukken blijven staan.

Deze activiteit is bestemd voor mensen die van een stuk hout iets moois willen maken. Onder leiding van bekwame vakmensen leert u de beste aanpak om tot een leuk resultaat te komen. Het gebruik van de juiste houtsoorten en gereedschap is daarbij natuurlijk essentieel.

U kunt denken aan het maken van speelgoed, het uitsnijden van een beeldje of het repareren van uw mooie schemerlamp. Ook abstracte vormen zijn soms heel mooi om te maken: denk daarbij aan een miniatuur gedenknaald of een houten ketting uit één stuk enz. U dient zelf voor het materiaal te zorgen.

Ook liefhebbers van houtdraaien kunnen bij dNB terecht. Een deskundige op dit gebied staat u terzijde. Er staan twee goede draaibanken, er is goede verlichting en alle soorten beitels zijn aanwezig. U kunt er mooie dingen maken. U zorgt zelf voor hout, lijm en schuurpapier.

Mensen die ervaring willen opdoen in het machinaal verwerken van hout en die met machines willen werken en er enigszins mee kunnen omgaan, zijn welkom in deze groep. Er is goede begeleiding aanwezig om u de weg te wijzen bij het gebruik van de machines, die vaak niet zo eenvoudig te bedienen zijn. Veiligheidsaspecten zijn hierbij zéér belangrijk. Ook hier zorgt u zelf voor materiaal (zonder spijkers of andere ongerechtigheden!).

Speksteen bewerken is een leuke hobby voor beginners en voor gevorderden. Het is een uitdaging om samen met anderen je creativiteit uit te werken in een stuk(je) steen. Beginners werken uitsluitend met speksteen en met kleine stukjes steen. Gevorderden werken eventueel ook met serpentijn of albast.