fotogroep Header
schilderen Header
quielten Header
kaartenmaken Header
bloemschikken header
computerlokaal Header – kopie
previous arrow
next arrow

Bij deze activiteit maakt u met simpele materialen iets bijzonders van bloemen of planten. Gestreefd wordt om seizoengericht te werken, zoals het maken van herfststukjes, kerststukjes enz. Er zijn voorbeeldboeken ter inzage en u wordt deskundig begeleid. U zorgt zelf voor bloemen en “bij-materiaal” zoals bladeren, takken enz. Oase en binddraad kunnen bij de leiding worden aangeschaft.

Kalligrafie is de kunst van het schoonschrijven en stond van oudsher in China en Japan in hoog aanzien en beleefde in het Westen een bloeitijd in de Middeleeuwen. Het wordt nog vaak gebruikt voor het invullen van diploma’s en voor het maken van getuigschriften e.d.

Er zijn verschillende lettertypen, van redelijk eenvoudig tot bijna schilderwerkjes toe. Als men de grondbeginselen onder de knie heeft, kan met het schrijven worden begonnen. Deze activiteit duurt één uur per keer (het is nogal vermoeiend). U dient in overleg met de begeleider zelf voor materiaal en gereedschap te zorgen.  

U zou verbaasd zijn als de collectie kaarten die door de deelnemers in de afgelopen tijd zijn gemaakt, zou worden tentoongesteld. Dankzij de uitstekende begeleiding en de inzet van de deelnemers is het resultaat bijna professioneel.

Er worden geboortekaartjes gemaakt, condoleancekaarten en alles wat daar tussenin zit. U werkt met allerlei motieven en kleuren, opengewerkte achtergronden en met driedimensionale uitvoeringen. Het is een hobby waaraan men veel plezier kan beleven, en waarvan het resultaat direct bruikbaar is. Ook hier dient u voor uw eigen materiaal te zorgen.

dNB heeft diverse hulpmaterialen ter beschikking, zoals een snij- en embossmachine, snijmallen en ponsen. Deze kunnen worden gebruikt in overleg met de begeleiders.

Voor mensen die graag breien, haken of borduren is er een handwerkgroep op donderdagmiddag. U bent daar bezig met uw eigen handwerk, samen in een gezellig en elkaar inspirerend groepje.

Patchwork is van oorsprong een versteltechniek waarbij kleine, vaak bontgekleurde lapjes in een bepaald patroon aan elkaar worden genaaid. Daarna wordt deze lap van een vulling en een voering voorzien en doorgestikt. Voor degenen die goed met naald en draad kunnen omgaan kan deze hobby veel voldoening geven. Er zijn in het land regelmatig tentoonstellingen met verbluffende creaties. De leiding zal u vertellen wat u hiervoor nodig heeft.

Kleding is een van onze eerste levensbehoeften, net als eten en drinken. Het kopen of maken van kleding is daarom een steeds terugkerende bezigheid. Veel mensen zullen wel eens iets van kleding gemaakt hebben, maar de fijne kneepjes leert u bij dNB.

De volgende hulpmiddelen zijn op dNB aanwezig: naaimachines, lockmachine, kniptafels, pashokje, strijkijzer en plank. U zorgt zelf voor stof, voering, schaar, garen enz. 

Onder deskundige leiding leert u de basistechnieken van schilderen en tekenen en om uw eigen ideeën op een juiste manier vorm te geven. Vooral het ‘leren zien’ is een belangrijk element waaraan veel aandacht wordt besteed. Verdere onderdelen zijn: lijn, vlak, toon, vorm, kleur, compositie en sfeer. Plezier eraan beleven is echter het belangrijkste aspect. Materialen zoals papier, linnen, verf, penselen enz. zijn voor eigen rekening. 

Onder leiding van een ervaren fotograaf maakt u kennis met diverse technieken. Verschillende soorten camera’s worden behandeld en uitgelegd. U leert omgaan met het programma Picasa, waarmee u uw foto’s kunt bewerken op uw computer.
 

Bij dNB kunt u een aantal talen leren op verschillende niveaus onder deskundige begeleiding. Aan deze activiteiten zijn geen diploma’s verbonden.

  • Engels: Deze taal wordt op verschillende niveaus gegeven: beginners, gevorderden en conversatie.
  • Spaans: De beginners in het Spaans maken kennis met deze prachtige taal, en mensen met enige jaren ervaring kunnen worden begeleid in het converseren in de vervolgcursus.
  • Frans: Naast een groep Frans voor beginners is er een groep Franse conversatie voor ervaren sprekers.